Glaucomul

Glaucomul

Sub denumirea de glaucom se include o serie de afectiuni oculare diferite dar reunite printr-un element comun si anume cresterea tensiunii intraoculare,ce produce o atrofie progresiva a fibrelor nervului optic si in final orbirea.

Glaucomul reprezinta una din principalele cauze de orbire pe plan mondial,iar in Romania este considerata a doua cauza.

Este important sa tinem seama de perfid al acestei boli care in stadiile de debut nu avertizeaza prin nimic(nu doare,vederea este buna,nu sunt semne alarmante).Cand semnele de boala se fac simtite,déjà este tarziu,uneori chiar foarte tarziu.

Cauzele aparitiei Glaucomului

Cauzele acestei boli nu sunt foarte bine definite. Sunt luati in consideratie mai multi factori dar se considera ca presiunea intraoculara este factorul cel mai important. De altfel si tratamentul,fie el medical sau chirurgical, are ca scop principal scaderea acestei presiuni la o valoare suportabila de nervul optic.

Nu putem vorbi de presiune normala sau anormala in aceasta afectiune,ci mai bine de o presiune normativa.Aceeasi valoare a presiunii oculare, de exemplu 22 mmHg, la unii poate provoca boala numita glaucom, la altii nu. Asta inseamna ca exista factori specifici care induc ideea unei tolerante presoare individuale si care ar trebui sa defineasca presiunea tinta ce ar trebui atinsa pt ca nervul optic sa nu sufere. In general se considera ca presiunea intraoculara este normala (nepericuloasa) atunci cand valoarea ei este intre 10 si 21 mmHg.

La aceasta principala cauza care este presiunea intraoculara,se adauga si alti FACTORI DE RISC:

- varsta peste 40 de ani
- rude de sange cu glaucom
- hipertensiunea sau hipotensiunea arteriala
- diabetul zaharat,dislipidemiile
- vicii de refractie cum ar fi mopia severa sau hipermetropiile mari
- sindromul Raynaud,sindroamele migrenoide

Tipuri de glaucom

Exista mai multe tipuri de glaucom ce difera intre ele prin mecanismul de producere, manifestari clinice si indicatii de tratament.

Glaucomul primitiv cu unghi deschis

Este cea mai frecventa forma de glaucom, reprezentand cam 90% din totalul tipurilor de glaucom. Mai este numit si glaucomul medical pentru ca in mare proportie raspunde la tratament si nu necesita neaparat operatie. Are o evolutie lenta,de obicei fara semne clinice. Uneori poate aparea o lacrimare nejustificata, senzatia de usturime moderata. Scaderea acuitatii vizuale este remarcata in fazele avansate sau foarte avansate ale bolii.

Glaucomul primitiv cu unghi inchis

Din fericire mult mai rar, este numit si gaucomul chirurgical pt ca necesita in toate cazurile cand este depistat, interventie chirurgicala. Debutul este de cele mai multe ori violent cu dureri vii oculare si peri orbitare insotite de inrosirea ochiului afectat si scaderea vederii, prezenta unor cercuri colorate in jurul surselor de lumina. Este insotit de durere pe jumatatea de cap (hemicranie) a ochiului afectat,varsaturi. Reprezinta "atacul de glaucom" si este o urgenta medico-chirurgicala pentru ca intr-o prima faza trebuie scazuta medicamentos presiunea intraoculara care poate ajunge pana la 50-60 mm Hg si dupa aceasta se intervine chirurgical. De promptitudinea diagnosticului si a interventiei medico-chirurgicale depinde salvarea vederii sau pierderea iremediabila a acesteia.

Glaucomul congenital

Apare de la nastere si atrage atentia prin dimensiunea neobisnuit de mare a ochilor acestor copii.Evolutia este grava si tratamentul este in special chirurgical.

Glaucomul secundar

Poate apare in contextul unor boli oculare inflamatorii, tumorale, hemoragice, traumatice sau in legatura cu forma, dimensiunea sau pozitia cristalinului. De asemenea poate fi consecinta unor boli generale cum ar fi diabetul zaharat sau consumului cronic al anumitor medicamente pe cale generala sau locala. Nu are semne clinice particulare si se manifesta prin semnele bolii de baza.

Cabinetul nostru de oftalmologie si optica medicala permite diagnosticarea si tratamentul cu succes a glaucomului. Interventile chirurgicale in cazul glaucomului, cu alte cuvinte operatia de glaucom se face cu aparate de ultima generatie, ce permit scaderea presiunii introculare.

In cadrul tratamentului glaucomului, se efectueaza interventii pentru trabeculectomie, ce permite crearea unei fistule pe trabecul, si iridectomie periferica, profilactica sau curativa

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...



Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks