Miopia, Hipermetropia, Presbiopia, Astigmatismul

Vicii de refractie

Asa cum le spune si numele, aceste afectiuni au in comun refractia anormala a luminii la trecerea acesteia prin mediile transparente ale ochiului. In ochiul normal (emetrop), razele luminoase care il strabat se proiecteaza exact pe retina. Aceste vicii de refractie sunt "Miopia, Hipermetropia, Presbiopia, Astigmatismul."

Miopia, Hipermetropia, Presbiopia, Astigmatismul

Asa cum le spune si numele de vicii de refractie aceste afectiuni au in comun refractia anormala a luminii la trecerea acesteia prin mediile transparente ale ochiului.In ochiul normal (emetrop), razele luminoase care il strabat se proiecteaza exact pe retina. Viciile de refractie pe care le vom iscuta aici sunt miopia, hipermetropia, presbiopia, astigmatismul.

Miopia

Miopia presupune formarea imaginii in fata retinei deoarece, fie ochiul este mai alungit (miopie axiala), fie cornea are o convergenta prea mare (miopie refractiva); Putem vorbi si de o miopie cristaliniana, intalnita frecvent in cataracta nucleara, si se datoreaza cresterii refringentei cristalinului.

Se corecteaza cu lentile divergente ("de minus"), care au rolul de a deplasa imaginea pe retina (fie ochelari, fie lentile de contact)

Miopiile pot fi mici (simple) atunci cand nu depasesc 3 dioptrii, medii intre3-6 dioptrii, mari intre 6-9 dioptrii si forte peste 10 dioptrii. Evolutia miopiilor este lent progresiva. Unele forme isi opresc evolutia la o anumita valoare, altele progreseaza pana la dioptrii foarte mari.

In general miopiile de peste 10 dioptrii se insotesc de leziuni importante ale retinei-coroidoza miopica. In aceste cazuri acuitatea vizuala este net afectata si din nefericire, nu este corectabila nici prin ochelari sau lentile de contact, nici prin operatie.

Hipermetropia

Hipermetropia este o anomalie refractiva in care imaginea se formeaza in spatele retinei, fie datorita ochiului prea scurt (axiala), fie datorita corneei care nu este suficient de convergenta (refractiva).

Hpermetropiile pot fi mici (pana la 4 dioptrii), medii (4-6 dioptrii), sau mari, peste aceste valori. Corectarea se face cu lentile convergente (“de plus”), care aduc imaginea pe retina (ochelari sau lentile de contact).

Daca nu este corectata din timp (de la varsta de 2-3 ani), hipermetropia mare sau medie si uneori chiar si mica, poate duce la o scadere importanta a vederii numita ambliopie, irecuperabila la varste mai mari sau la adult nici prin ochelari, nici prin operatie.

Presbiopia

Presbiopia apare in jurul varstei de 40 de ani si consta in afectarea vederii de aproape. Se datoreaza scaderii acomodatiei oculare. Se recomanda ochelari cu lentile convergente ("de plus"), purtati numai la aproape (scris, citit, cusut, etc).

Hipermetropii pot deveni mai repede presbiti, pe cand miopii,in functie de valoarea miopiei, mai tarziu sau niciodata, in sensul ca pot vedea de aproape fara ochelari pana la varste inaintate.

Astigmatismul

Astigmatismul inseamna o aberatie de sfericitate a corneei, astfel incat cornea nu are o dioptrie uniforma pe toata suprafata sa, fiind diferita de la un meridian la altul. In aceasta situatie, razele de lumina care o traverseaza, nu se vor proiecta pe retina intr-un singur focar ci in focare diferite si imaginea astfel formata va fi neclara si deformata.

Exista si forme de astigmatism datorate cristalinului (mai rare), sau induse chirurgical, in special la operatiile de cataracta.

Astigmatismele pot fi pur corneene, simple, miopice sau hipermetropice, atunci cand deformarea corneeana vizeaza un singur meridian, pot fi compuse sau mixte, miopice si hipermetropice. Ca si in cazul hipermetropiilor, astigmatismele nedepistate si corectate la timp, pot duce la ambliopie de diferita grade (scadere de vedere irecuperabila).

Corectarea astigmatismelor se face cu lentile cilindrice, de plus sau de minus, sau combinatii sferocilindrice, in functie de tipul acestora.

Tratamentul viciilor de refractie

Nu exista tratament medicamentos pentru corectarea sau stoparea evolutiei (in cazul miopiei) viciilor de refractie. Tratamentul poate fi doar optic si chirurgical.

Tratamentul optic

Presupune pe de o parte depistarea cat mai precoce a viciilor de refractie (esentiala in cazul hipermetropiilor si astigmatismelor), pe de alta parte corectarea optica a acestora prin purtarea de ochelari sau lentile de contact

De asemenea, acolo unde ambliopia deja s-a instalat, este necesara "reeducarea vederii" prin proceduri specifice, in centre echipate cu aparate pentru dezambliopizare.

Tratamentul chirurgical

Toate viciile de refractie pot fi corectate chirurgical, intelegand prin aceasta reducerea dioptriilor cat mai aproape de zero, pentru ca pacientul respectiv sa nu mai poarte ochelari. In cazul miopiilor, operatia nu influienteaza evolutia acestora, de aceea este bine sa se faca in cazurile stationare.

Terapia chirurgicala a viciilor de refractie,se poate realize pe doua cai:
»   corneana-interventie cu laser pe cornee,care este de fapt o lentila, si din ajustarea acesteia,reiese o ajustare o dioptriei totale oculare la o valoare cat mai apropiata de zero.
»   cristaliniana-interventie cu ultrasunete pe cristalin transparent si inlocuirea cristalinului natural cu unul artificial a carui valoare dioptrica sa corecteze viciul de refractie; se pot corecta astfel miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...


Invalid query string!

Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks