Cataracta

Cataracta

Cunoscuta ca si boala a batranetii, cataracta afecteaza transparenta cristalinului, producand astfel scaderea treptata a vederii pana la disparitia acesteia.

Nu putem vorbi de o cauza anume a cataractei pt ca sunt luati in consideratie mai multi factori de risc care contribuie la aparitia acesteia. O parte din acestia pot fi controlati, cum ar fi fumatul,expunerea ochilor neprotejati la soare,carentele alimentare,diabetul, tratamentele cortizonice prelungite etc. O alta parte, actioneaza independent de noi si aici vorbim de varsta, predispozitie genetica, traumatisme, boli inflamatorii oculare etc. Dintre acestia, varsta ocupa cea mai mare pondere, 70% din persoanele trecute de 60 de ani avand cataracta.

Cauzele cataractei. Tipuri de cataracta 

In functie de cauze, cataracta se imparte in doua clase, congenitala si dobandita. Cataracta congenitala este prezenta la nastere,poate afecta ambii ochi sau numai unul. Sunt luate in discutie cauze materne, rubeola in primul trimestru de sarcina fiind cea mai frecventa, dar si infectiile cu virus rujeolic, herpetic sau urlian, iradierea mamei,diverse medicamente administrate in timpul sarcinii.

Cauzele fetale sunt prematuritatea, afectiuni genetice si metabolice.Cataracta dobandita,poate apare oricand in cursul vietii:

»  cataracta legata de varsta, am mai spus, este cea mai des intalnita
»  cataracta patologica, este la ambii ochi si apare in cadrul unor afectiuni generale(diadetul,boli endocrine,sindrom Marfan,distrofii musculare, etc)
»  cataracta complicata, afecteaza un singur ochi si apare in urma unor afectiuni locale,oculare(inflamatii diverse, dezlipirea de retina, retinopatia pigmentara, glaucomul,etc)
»  cataracta traumatica,produsa prin agenti mecanici(contuzii, plagi), sau fizici(microunde, radiatii ultraviolete sau infrarosii,raze x)
»  cataracta toxica sau medicamentoasa,aparuta in urma administrarii de durata a unor substante pe cale generala sau locala(corticosteroizi, citostatice, mioticeetc)
»  cataracta secundara este impropriu denumita asa.Reprezinta opacifierea progresiva a capsulei posterioare a cristalinului dupa operatia de cataracta

Simptome

Semnul dominant este scaderea progresiva a acuitatii vizuale, mai lenta sau mai rapida in functie de tipul de cataracta si de alti factori.Cataracta nu doare,nu creaza inrosirea ochiului,daca nu se complica.In fazele avansate se poate observa cu ochiul liber,atunci cand pupila care este in mod normal de culoare neagra,devine alb-cenusie(leucocorie).Unii bolnavi,constata ca dupa ani de purtare a ochelarilor de citit,le revine vederea la aproape dar in aceeasi masura vad mai rau la distanta.Este o falsa miopie indusa de evolutia cataractei,care ar trebui sa avertizeze si sa determine prezentarea la medic.

Evolutie

Opacifierea cristalinului se instaleaaza progresiv, permitand in fazele incipiente o vedere utila care scade treptat pana la disparitie in faza de maturitate.Se ajunge pana acolo incat cel afectat,nu isi poate vedea degetele tinute la 10 cm in fata ochilor.In general,evolutia cataractei este linistita,fara semne zgomotoase in afara de incetosarea vederii.

Exista insa o modalitate evolutiva extrem de violenta numita cataracta intumescenta, care datorita maririi de volum a cristalinului opacifiat, declanseaza o crestere brusca a presiunii intraoculare similara cu cea din atacul de glaucom.Apar atunci dureri violente oculare si de cap,frontale,de partea ochiului afectat(hemicranie), insotite de varsaturi si stare generala alterata.Aceasta evolutie complicata a cataractei,reprezinta o urgenta medico-chirurgicala .

Tratament 

Din fericire ,aceasta boala este vindecabila si unicul tratament este cel chirurgical. Nu exista medicamente care sa vindece. Picaturile care se recomanda in stadiile incipiente, au doar rolul de a incetini evolutia, nicidecum de a vedea mai bine, asa cum inteleg unii pacienti. Tratamentul chirurgical (operatia de cataracta) a inregistrat pe plan mondial dar si la noi in tara un urias salt tehnic, permitand astazi operatii cat mai fiziologice, mai netraumatizante, cu o rapida reintegrare sociala.Operatia consta in inlocuirea cristalinului biologic opacifiat cu unul transparent artificial.

Chirurgia moderna a cataractei care atinge dezideratul fiziologic foloseste o singura tehnica si aceea se numeste facoemulsificare ultrasonica. Mitul laserului in chirurgia cataractei este doar un mit, tehnica de care vorbeam folosind numai ultrasunete. Laserul se foloseste dupa operatia de cataracta si numai atunci cand apare cataracta secundara.

Aceasta tehnica permite efectuarea unor incizii foarte mici,intre 2 si 3 mm, mai nou chiar sub 2 mm, care nu trebuie suturate(cusute),prin care dupa indepartarea cristalinului opacifiat,se introduce cristalinul artificial foldabil(pliabil). Nu se concepe astazi operatie de cataracta fara cristalin artificial. Dar si in materie de cristaline artificiale lucrurile au evoluat enorm, ajungandu-se astazi la corectarea totala a vederii(distanta si aproape) cu cristaline multifocale sau pseudoacomodative,corectarea astigmatismelor prin cristaline ce contin cilindru(torice), imbunatatirea vederii crepusculare(seara,amurg) prin cristaline asferice, protejarea retinei de radiatia albastra nociva prin prezenta unor filtre speciale

Cei operati de cataracta trebuie sa stie ca operatia ii restabileste vederea la distanta,dar pentru citit ii vor trebui ochelari. Daca nu vrea sa poarte ochelari nici la citit, solutia este cristalinul multifocal. 

Succesul chirurgical care consta in recapatarea vederii dupa operatia de cataracta depinde de mai multi factori si anume:
»  priceperea si experienta chirurgului
»  coexistenta altor afectiuni oculare (glaucom, afectiuni corneene, afectiuni retiniene degenerative, vasculare, inflamatorii, tumorale etc) sau generale (diabet, hipertensiune arteriala, afectiuni neurologice sau endocrine etc)
»  stadiul de evolutie si prezentarea la medic

Trebuie stiut ca operatia de cataracta are cel mai mare success atunci cand se face la debutul bolii si nu se asteapta sa se coaca,asa cum unii pacienti cred . Este adevarat ca tehnica de care vorbeam permite interventia chiar si in stadiile cele mai avansate,dar sunt posibile si complicatii care se pot evita prin operarea in stadii incipiente.

Din nefericire, la noi in tara, in majoritatea cazurilor operatia se face in faza avansata a bolii .Care ar fi cauza? O cauza ar fi teama de operatie.Toti cei care se tem de operatie ar trebui sa stie ca teama lor este total nejustificata. Operatia se face cu anestezie locala care in treacat fie spus doare mult mai putin sau deloc decat cea de la dinti, sau chiar cu picaturi. Odata facuta anestezia, pacientul nu mai simte nimic nici in timpul operatiei si nici dupa aceea, pentru ca dupa cum am spus, operatia moderna nu este traumatizanta si dureaza foarte putin(intre 5 si 10 minute).

O alta cauza si cu siguranta mai importanta este problema financiara.Aceasta operatie presupune niste costuri ridicate prin calitatea materialelor folosite, dar aceasta nu ar trebui sa fie sub nici o forma preocuparea celui bolnav, atata vreme cat acesta este platitor de asigurari de sanatate. Peste tot in tarile dezvoltate, operatia de cataracta este compensata in procent de 100%, respectand optiunea pacientului de a-si alege medicul. La noi, listele de asteptare de la casele de asigurari, care nu compenseaza nici un sfert din costuri,sfideaza speranta de viata a celor ce vor sa vada.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...


Invalid query string!

Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks