Ectropion - interventie chirurgicala
Ectropion
Clic aici pentru preturi tratamente

Ectropion - ectropion tratament

Cititi mai multe despre entropion.

O alta importanta problema oculara intalnita mai ales la persoanele in varsta este numita ectropion. Diagnosticarea este extrem de simpla deoarece principalul simptom este rasfrangerea in afara a marginii libere a pleoapei care are drept rezultat imposibilitatea ocluziei fantei palpebrale. De aici o serie intraga de tulburari conexe: uscarea si dezelipitelizarea corneei cu aparitia keratitei lagoftalmice, hipertrofierea conjunctivei si epifora- curgerea lacrimilor pe obraz datorita pierderii contactului punctului lacrimal cu lacul lacrimal.


Se disting cel putin patru tipuri: congenital (rar, nu necesita tratament), cicatricial (datorat unor traume – arsuri, interventii chirurgicale, infectii etc), spastic (mai frecvent la copii, ca urmare a inflamatiilor croniceale pleoapelor), paralitic (cauzat de paralizia nervului facial – apare doar la pleoapa inferioara) si senil (cauzat de scaderea tonicitatii muschilor retractori ai pleoapei inferioare). In toate cazurile tratamentul consta in refacerea plastica a ploapei la nivel de tesuturi (inlocuire cu grefe liere sau plastii prin alunecare).

Clinica de oftalmologie OculusMed ofera intreaga gama de tratamente. Beneficiind de echipamente moderne, toate interventiile presupuse de aceasta deranjanta disfunctionalitate a pleoapei vor fi cat mai putin invazive si cu rezultate rapide.

 

Tipuri ectropion:

- ectropion congentital;
- ectropion cicatricial;
- spastic;
- paralitic;
- senil.

 

Ectropionul reprezinta indoirea spre exterior a marginilor pleoapelor urmata de imposibilitatea de a inchide fantele palpebrale si de expunerea mebranei conjunctivale de pe partea posterioara a pleoapelor.

Cel mai frecvent ectropionul face referire la eversia pleoapelor inferioare. Secundar din cauza acestor modificari de pozitie se produce expunerea punctului lactimar si perturbarea legaturii care se face intre punctul lacrimal si sacul lacrimal si astfel vor aparea dificultati in ceea ce priveste secretia de lactimi si implicit epifora.

Deoarece conjunctiva trasala este permanent expusa contactului cu mediul aerian aceasta va capata un aspect uscat si se va hiperatrofia devenind hiperemica. Ocluzia palpebrala se face incomplet si acest fapt va duce la expunerea permanenta a corneei. In abesnta umectarii lacrimale, corneea se va usca si se va erodeaza pe unele portiuni.

Sunt patru forme de ectropion, care se diferentiaza in functie de mecanismul patogenic: ectropionul cicatriceal, ectropionul paralitic, extropionul senil si ectropionul spastic.

Ectropionul cicatriceal apare secundar in urma unor arsuri care afecteaza tegumentul facial si care genereaza cicatrici retractile reziduale.

Ectropionu spastic apare mai rar decat cel cicatriceal. Ectropionul spastic se manifesta la copii si se datoreaza spasmelor moschilor orbiculari care vor avea drept consecinta eversia pleoapelor inferioare. Spaspum este o contractie exagerata a unui muschi. Ectropionul spastic va fi favorizat de aparitia preceselor inflamatorii conjunctivale sau corneene situatie in care edemul local va auza indepartarea pleoapelor de componenta lor anterioara pe care ele se sprijina in mod uzual.

Ectropionul senil apare la persoanele in varsta si e cauzat de scaderea tonusului din straturile anatomice. La inceput eversia pleoapei inferiorare se manidesta la nivelul unghiului intern si de asemenea se produce si eversia punctului lacrimal.

Tratamentul pentru ectropion este chirurgical si se alege in functie de etiologia ectropionului. Pentru ectropionul cicatriceal se practica blefaroplastia, mai exact excizia cicatricelor retractile si inlocuirea lipsurilor de substanta cu tegument care va fi preluat din alte regiuni ale corpului.

Pentru ectropionul senil se pot repozitiona pleoapele cu ajutorul unor fire de sutura. Aceasta tehnica va duce la obtinerea unor rezultate clinice bune doar pentru ectropioanele de mici dimensiuni.

In cazul in care ectropionul este in stare avansata atunci urmeaza sa se recurga la remodelarea chirurgicala a pleoapelor, indepartand excesul de tesut si repozitionand fiziologic pleoapele.

Oricare ar fi forma de ectropion este recomandat sa se utilizeze lacrimi artificiale care sa hidrateze corneea si conjunctiva trasaa, deoarece protejarea neadecvata a corneei urmeaza sa cnduca la aparitia complicatiilor suparatoare cum ar fi keratitele sau ulceratiile corneene.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...


Invalid query string!

Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks