Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afectiune grava, care conduce la orbire incurabila. In prezent stiinta cunoaste doar o singura cale de prevenire a glaucomului: diagnosticarea la timp si tratamentul corect.

Glaucomul este afectiunea cronica a ochilor care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii, pana la orbire. Orbirea provocata de glaucom este ireversibila deoarece nervul optic se distruge.

Din pacate, glaucomul este o afectiune destul de raspandita. De aceasta boala sufera, in special, persoanele cu o varsta de peste 40 de ani. Insa glaucomul ii poate afecta si pe tineri (glaucomul juvenil) si chiar pe nou-nascuti (glaucomul congenital).

Nu rareori ochiul uman este comparat cu un aparat d fotografiat, Rolul de obiectiv il indeplinesc corneea si cristalinul: acestea permit patrunderea razelor pe care le refracta. Rolul peliculei fotosensibile in are retina si defectarea sau deteriorarea unui singur inel din acest lant conduce la defectarea vederii.

In cazul glaucomului are loc afectarea nervului optic ceea ce duce la ruperea legaturii intre creier si ochi, imaginea ce apare pe retina nu se mai transmite la creier. In mod normal in interiorul ochiului se produce un lichi transparent bogat in oxigen si substante nutritive.

Presiunea intraoculara inalta prea puternic actioneaza asupra membranei externe a ochiului, care, la locul iesirii nervului optic, este cea subtire. Acest segment slab se curbeaza spre exterior, ceea ce conduce la strangularea (comprimarea) fibrelor nervoase. Un rol important in aparitie glaucomului il are si factorul ereditar.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...


Invalid query string!

Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks