Pterigionul cauze favorizante
Pterigionul
Pterigionul - preturi

Cititi si despre salazion.

Pterigionul. Pterigionul ca afectiune oculara

Pterigionul, ca afectiune degenerativa, progresiva a conjunctivitei, este de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei, cu o incidenta mai mare intre 20 si 40 de ani. Pe scurt, boala consta in aparitia unui pliu triunghiular cu baza spre conjunctiva nazala si varful spre cornee.

Pterigionul - factori favorizanti

Ca factori favorizanti in aparitia sa putem aminti  expunerea la fenomene iritative indelungate si repetate ca praful, radiatiile ultraviolete, vant pulberi etc care produc mici ulceratii. De fapt, cauzele de aparitie a pterigionului sunt expunerea la razele UV si la temperaturi foarte ridicate, frig extrem, medii toxice cu diversi vapori si substante chimice, meddii cu praf etc. Dar poate exista si o predispozitie genetica.

Pterigionul - stadii

Exista trei stadii de evolutie in cazul pteriginului. Primul e reprezentat de invazia incipienta a corneei (de 1 – 2 mm). Al doilea, si cel mai des intalnit, portiunea afectata se intinde pana aproape de marginea pupilei (3 – 4 mm). Stadiul cel mai avansat este considerata fi atunci cand se atinge si chiar se depaseste marginea pupilei.

Pterigionul - tratament

Tratamentul este in functie de stadiul in care se afla boala. In fazele incipiente se apeleaza la injectii subconjunctivale cu corticosteroizi. Pentru leziuni de mai mari dimensiuni, deja se recomanda operatia, care poate fi cu grefa sau excizia cu keratoplastie lamelara sau perforanta.

Pterigionul este afectiunea degenerativa, progresiva a conjunctivei care intereseaza si corneea. Aceasta afectiune, daca este netratata in mod corespunzator va duce la alterarea vederii sau in cel mai rau caz la pierderea vederii. Operatia de pterigion va trebui facuta la timp, aceasta fiind de altfel si singura modalitate prin care se poate trata aceasta afectiune. Pterigionul este mult mai frecvent la barbati decat la femei. In ceea ce priveste varsta, incidenta este mai mare la persoanele care au mai mult de 40 de ani, dar se pare ca in majoritatea cazurilor apare intre 20 si 40 de ani. Nu au fost semnalate cazuri de pterigion la persoanele mai mici de 20 de ani. Manifestarile pe care le acuza pacientii sunt aparitia formatiunilor inestetice care cresc peste partea transparenta a ochiului, inrosirea sau inflamatia formaiunii, usturime, disconfort, senzatie de corp strain, scaderea vederii sau incetosarea acesteia. Pterigionul poate sa apara la unul sau la ambii ochi.

Cauzele acestei afectiuni se pare ca sunt razele ultraviolete si temperaturile ridicate, mediile toxice, praful, frigul, etc. Predispozitia genetica poate fi un factor important in aparitia afectiunii. Nu se cunoaste o metoda de prevenire. Se recomanda ca atunci cand observati aparitia oricarei modificari oculare, pacientul sa se prezinte in cabinetul medical. Este foarte important ca operatia sa se faca repede si la timp. Cu cat faceti operatia mai devreme cu atat si rezultatul este mai bun. Tratamentul simpotmatic are ca scop ameliorarea disconfortului ocular produse de pterigion. Recomandam un tratament cu lacrimi artificiale si antiinflamatorii locale.

Un tratament curativ este tot timpul chirurgical. Interventia chirurgicala va fi usoara pentru pacient si se va face cu anestezie locala fara internare. Pentru cazurile avansate, recidivante sau recidivate poate fi aplicat un tratament postoperator. Operatia dureeaza putin si nu este dureroasa. Dupa operatie se va face un tratament local cu antiinflamator si antibiotic. Nu sunt restrictii speciale dupa operatie.

Complicatiile care pot sa apara sunt recidiva, inrosirea ochilor, cicatrizarea vicioasa, astigmatismul secundar, infectiile si inflamatiile.

Este interzisa expunerea la vand, praf, mersul la piscina sau la mare timp de 30 de zile, in primele doua saptamani dupa operatie se recomanda ajutor la spalatul pe cap pentru ca apa sa nu intre in ochi, se interzice machiatul timp de 3 saptamani.

pterigionul


 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...



Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks