Glaucomul

Glaucomul

Cititi mai multe despre operatia de glaucom.

Glaucomul este o alta boala de ochi foarte des intalnita la toate categoriile de varsta. Pe scurt, vorbim de o entitate clinica ilustrata prin atrofierea nervului optic, soldata cu ingustarea campului vizual. Glaucomul este asociat si cu cresterea tensiuni intraoculare, care insa nu este o conditie suficienta pentru declansarea sa. Pierderea vederii va fi progresiva si se poate ajunge, prin netratarea sa, la cecitate completa si orbire. Insa trebuie sa retineti ca pierderea campului vizual datorita glaucomului este permanenta si ireversibila si ca este cea de a doua cauza a orbirii la nivel mondial!

Glaucomul - tipologie

Exista o serie de factori care maresc sansele aparitiei de glaucom. Printre acestia treuie neaparat mentionati istoricul familiei, miopia severa, imbatranirea, diabetul si bolile vasculare. Pentru a se prezenta o simptomatologie cat mai exacta trebuie sa se faca mai intai referire la tipul glaucomului. Exista trei forme principale ale glaucomului: cu unghi inchis (mai putin frecvent – irisul si cristalinul blocheaza circulatia umorii din camerele globului ocular), cu unghi deschis (cea mai frecventa forma – nervul optic este doar usor lezat), congenital (forma rara – apare din nastere si de aceea se mai numeste si infantil).

Glaucomul la OculusMed

Clinica OculusMed trateaza toate formele de glaucom cu deosebit succes, imbinand medicamentatia cu tratamentul laser si tratament chirurgical. Insa nu uitati ca cu cat va prezentati mai repede la specialist, cu atat mai rapid va fi stopata evolutia bolii.

Glaucomul tipuri:
- glaucomul cronic
- acut
- cu unghi deschis
- cu unghi inchis
- congenital
- infantil  -juvenil

glaucomul

Glaucomul este o afectiune care se coreleaza cu distrugerea nervului optic, ceea ce va duce la pierderea progresiva a vederii. Distrugerea nervului optic se asociaza in majoritatea cazurilor cu un fenomen de crestere a presiunii intraoculare.

In practica medicala se identifica mai multe tipuri de glaucom si toate sunt considerate neuropatii de nerv optic.  Cresterea presiunii intraoculare peste valorile admise este un factor major de risc pentru aparitia glaucomului. La unii pacienti la care presiunea intraoculara isi pastreaza valorile crescute pe perioade mari de timp fara ca structurile din interiorul nervului optic sa fie afectate pana cand la un momentdat se va observa o scadere brusca a vederii.

E important ca simptomele si semnele glacuomului sa fie combatute la timp altfel leziunile vor fi ireversibile si vor conduce spre poerderea definitiva a vederii.

In mare parte glacuomul se poate imparti in doua categorii mari si anume glacuom cu unghi inchis se cu unghi deschis.

Glaucomul cu unghi deschis apare brusc si este insotit de o durere acuta. Durerea oculara este factorul care determina vizita la oftalmolog. Chiar daca leziunile de nerv optic evolueaza rapid atunci vand este insituit un tratament corespunzator vederea se poate salva.

Glaucomul cu unghi deschis este o forma de boala care progreseaza lent si simpotmatologia este de cele mai multe ori subtila iar functia vizuala este de foarte multe ori afectata grav cand pacientul se prezinta la un consult de specialitate.

Gravitatea acestei afectiuni sta in faptul ca simptmele au de multe ori si manifestari subclinice si daca nu se descoperala timp si un este trata in timp util glaucomul poate sa cauzeze si pierderea definitiva a vederii. Glaucomul este a doua cauza pentru orbire la nivel mondial, si daca este diagnosticat din timp poate sa fie tratat si cu medicamente dar si chirurgical.

Cresterea presiunii intraoculare este un factor major de risc pentru a dezvolta galucomul. Presiunea intraoculara este corelata cu o cantitate de lichid secretata de procesele ciliare. Acest lichid (umoarea apoasa) va fi secretat de o camera posterioara a globului ocular si de aici prin pupila lichidul va ajunge in camera anterioara a globului ocular unde se va resorbi prin canalul Schelmm.

Glaucomul cu unghi inchis se va dezvolta atunci cand irisul va deplasat spre partea anterioara a globului ocular  va bloca practic regiunea sau unghiul in care exista formatiunile care dreneaza lichidul de la nivelul globului ocular.

Pentru glaucomul cu unghi deschis unghiul in care se afla formatiunile de drenaj din globul ocular nu este blocat dar drenajul de lichide va fi perturbat.

Imposibilitatea si chiar dificultatea drenarii lichidului de la nivelul ochiului va conduce spre o acumulare de lichid si implicit spre cresterea presiunii intraoculare. In plus, presiunea intraoculara crescuta va fi responsabila de o compreiune mecanica a nervului optic. Este si o alta teorie patogena care afirma ca lezarea unui nerv optic se poate datora diminarii presiunii de perfucie la nivelul fibrelor nervoase ceea ce va duce la cronicizarea starii de sichemie si la atoriferea fibrelor nervoase. Pana in momentul in care mecanismele care determina ca nervul optic sa fie afectat si deteriorat in mod ireversibil vor fi determinate se pot accepta ambele teroii. In plus pare ca factorii mecanici si factorii vasculari sunt initiati de catre alti factori.

 

Noutati

Satisfactia vizuala in urma operatiei, este oferita de maniera in care am reusit sa personalizam cristalinul ce urmeaza a fi implantat. Un pacient care a inceput sa vada dupa indepartarea cataractei...

Read more...


Invalid query string!

Date de contact

Clinica de oftalmologie OCULUS-MED

Adresa: Str. Arhitect Mincu, Bloc 12 bis, Ap.3, Focsani, Judetul Vrancea, Romania
Tel: +40-237.223.506
Fax: +40-237.223.506
Website: www.oculusmed.ro

Urmariti-ne pe retele sociale

Facebook Twitter Google Bookmarks